fredag 16. mai 2014

CA. 2 UKER IGJEN TIL KATTUNGEFØDSEL!

Vår eldste abyssinerhunnkatt ble paret 05.04.2013, og denne pangen ble pattene rosa etter 3 uker. 07.05.2013 tok jeg ultralyd av henne, og det viser seg at hun venter 4 kattunger. Veterinæren mente at kanskje Nadina venter 5 kattunger. Den 5. kattungen er bare kanskje! Det er et stort under hver gang synes jeg:)


En hunnkatt går drektig i 62 - 70 dager. Nadina sin termin er ca. 09.06.2013 :) Sist gang hun var drektig gikk hun i 65 dager. Dette blir (N) Hakrilas E-kull som Nadina venter ;)
Denne uken er Nadina i uke 7 av sin drektighetsperiode. Kattungene er nå i uke 7 ca. 41 gram, de er ca. 9,5 cm lange, men de har ennå ikke utviklet pels.
Fra uke 8 i drektighetsperioden til hunnkatten er kattungene 76 gram, 11,7 cm og de har begynt å få pels med farge. I uke 9 er kattungene ca. 100 g, 13,8 cm, og det er da man kan begynne å vente på at kattefødselen skjer.


Nadina har vært frisk og rask hele dette svangerskapet, men nå merker jeg at hun er sliten. Hun har problem med å vaske seg bak når hun har vært i kattedoen ;) Mot slutten av drektighetsperioden blir den vordende kattemor mye roligere, og hunnkatten sover mere.
Jeg skal gjøre i stand fødekassen hennes nå slik at det er mykt og godt å ligge for Nadina og kattungene. Kjenner jeg Nadina riktig vil hun nok føde i senga mi slik hun gjorde sist gang. Denne gangne skal tisselaken kjøpes inn for å legges på sengen :)


Under hele drektighetsperioden har Nadina været kjempekosete, og hun spiser som en hest :) Vanligvis veier Nadina 2,8 kg, og da vi veide henne sist gang var hun 3,6 kg! De siste ukene vil Nadina spise mere, for hun trenger all næringen hun kan få frem mot fødselen.


Kattungene til Nadina har morgengymnastikk i magen hennes :)


Det er en kjempestor opplevelse å se at det rører seg i magen hennes, og det er et under å tenke på at dette er små abyssinerkattunger som snart skal se dagens lys :) Det er akkurat som om det bulker seg under pelsen på Nadina når kattungene sparker.


Bolla vår Nadina er temmelig rund nå ja :)


Nå krysser vi fingre, tær og labbene på kattene våre for at fødselen til Nadina går bra! Sist gang hun fikk kull (november 2011) gikk det kjempefint! Hun hadde en lett fødsel. Den første kattungen var vel ute kl.14.30, og den siste kl.17.30.

Det som er viktig å huske på å ha for hånden når fødselen starter er:
- Rene håndklær/kluter til å tørke kattungene med
- Varmepute eller varmeflaske
- Søppelpose
- Steril saks (kokes i 20 minutter)
- Bøker, eller annet oppslagsverk om kattefødsel
- Papir og blyant
- Veterinærens telefonnummer
- Klokke
- Lesestoff og kaffe

I tillegg pleier jeg å ha følgende i nærheten når katten føder: 
En skål med matolje, en tynn sprøyte (uten nål) og et tynt plastikkrør. Hvis kattungen sitter fast fyller jeg matolje i sprøyta, og sprøyter forsiktig rundt fødsesåpningen slik at kattungen kan lettere gli ut. Dette kan bare gjøres når kattmor har pressveer. Det tynne plastikkrøret brukes kun til å hjelpe kattungen til å få ut slim fra munn/nese hvis kattemor ikke har fjernet fosterhinnen.

Fødselens varighet: 
En normal kattefødsel varer gjennomsnittlig i tre timer, men kan i enkelte tilfeller ta noe lengre tid. Det er lurt å ha blyant og papir tilgjengelig slik at du kan notere fødselens forløp (når du mener det hele startet, om alle morkakene er kommet ut osv), slik at du har opplysninger i tilfelle om du blir nødt til å kontakte veterinæren.

Når er fødselen i gang? 
De første veene kan merkes som trekninger i bakbena, og at pelsen på ryggen reiser seg. Dessuten pleier hunnkatten å bli intensiv kjæeln, og vil fotfølge deg hvis du prøver å forlate henne. Hos noen katter kan du se at slimproppen har løsnet og at vannet går.

Pressveer: 
Kattemoren kan bruke lang tid på åpningstiden, med lettere veer, før ungene her kommet så langt ned i fødselsåpningen at de kan presses ut. Katten har pressveer når den legger seg ned og spenner i mot med bakbeina, eller sitter og krøker seg sammen.Den støtter gjerne litt, og enkelte førstegangsfødende kan bli litt redde, skrike og vil løpe ut av kassen. Det er ikke noe poeng i å holde katten fast. La den bevege seg, for det kan faktisk hjelpe hvis kattungen sitter litt fast.

Hvor lang tid mellom hver kattunge? 
Det varierer fra fødsel til fødsel. Noen ganger kan det gå kort tid i mellom hver kattunge, og andre ganger kan det ta lang tid mellom hver kattunge. Etter hver kattunge som blir født vil morkaken komme. Dersom det har gått mer enn en time med sterke pressveer uten at det er kommet ut en unge, bør veterinær kontaktes. Da kan ungen sitte fast i fødselskanalen. Innimellom fødselen vil kattemor legge seg ned å amme den/de kattungene som er født.

Når kattungen er født, pleier kattemoren å vaske den slik at fosterhinnen brister og kattungen får puste. Noen ganger kan det være på sin plass å hjelpe til med dette ved å rive opp fosterhinnen rundt kattungens munn, og tørke den med et rent håndkle, slik at den blir massert og får i gang åndedrettet.

Navlestreng: 
De fleste kattemødre biter over navlestrengen selv, og spiser morkaken. Det hender de er fornøyd etter å ha spist den første morkaken, og overlater resten av navlingen til deg. Hvis du må gjøre dette, må du være ren på hendene og "gnage" over navlestrengen med neglene,slik at det ikke oppstår blødning. Eventuelt kan du bruke en ren og sløv saks. Ca. 2 - 3 cam av navlestrengen bør henge igjen. Den tørker og faller av i løpet av den første leveuke.

Når fødselen er over: 
Hvis hunnkatten legger seg tilrette og malende lar ungene får die, kan du regne med at fødselen er over. Hun vil bli kjempefornøyd hvis hun får noe godt å spise rett etter fødselen. Det kan gjerne være litt rå karbonadedeig, fløte med eggeplomme, kyllingkjøtt osv. Hun er sikkert også tørst og setter pris på at du holder vannskålen fram, slik at hun får drikke uten å forstyrre de små for mye.
Jeg kommer senere til å skrive om kattungenes første leveuker her på bloggen min. Hvis noen har spørsmål, er det bare å spørre i vei i kommentarfeltet :)

Jeg ser med spenning og forventing fram til kattungefødsel, og håper inderlig på at fødselen til Nadina går bra :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar