fredag 16. mai 2014

TIL UBARMHJERTIGE KATTEEIERE SOM DUMPER KATTENE DERES FOR Å BLI KVITT DEM!

I vår-og sommerhalvåret blir vi år etter år møtt med avisoverskrifter om kattunger som er dumpet i grøften, veikanten o.l, og som er funnet, og tatt vare på av FOD/Dyrebeskyttelsen! På Adresseavisen sitt nettsted fredag 06.07.2012  kunne man lese denne overskriften mot oss lesere (se link): http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article3238111.ece

Dyrebeskyttelsen gjør en kjempeflott jobb, men i vår- og sommerhalvåret har de sprengt kapasitet nettopp pga slike tankeløse og egoistiske katteiere som absolutt ikke burde hatt katter! Hvilke mennesker får seg til å dumpe en katt eller kattunger i veikanten? Det er samvittighetsløse, tankeløse, empatiløse og egoistiske mennesker som ikke tenker på at en katt faktisk er og blir et levende vesen!

Har man skaffet seg katt, ja så får man ta det ansvaret som følger med å ha et dyr! Det være seg leke med katten, kose med katten, sosialisere katten, mating, rengjøring av kattedoen, kastrering/sterilisering, id-merking, vaksinering, og få noen til å se etter katten når man skal på ferie!
Katter og ferietid er et økende problem for Dyrebeskyttelsen og FOD! Hver sommer er det full pågang hos Dyrebeskyttelsen og FOD, og det er faktisk så stor pågang at de ikke har kapasitet til å ta i mot alle de hjemløse kattene de får inn. Vi hører om tankeløse eiere lar kattene sine gå ute for lut og kaldt vann mens eierne selv er på ferie, skjødesløse katteiere setter ut kattunger i grøften, langs veien i skogen  osv for å kanskje bli kvitt et uønsket kull de har fått like før sommeren. I det store og det hele er og blir sommerhalvåret og stakkars hjemløse katter som eierne ikke vil ha et stort problem! Hvis man skaffer seg en kattunge er det viktig å tenke på at katten er et levende individ som trenger like mye stell, kjærlighet, omsorg og kos som en hund.

Det finnes ubetenksomme foreldre  som skaffer seg en søt og herlig kattunge for ungenes skyld, og det er helt feil grunnlag å skaffe seg en kattunge! Kanskje lover ungene på tro og ær at de skal være med å ta del i stellet av kattungen. Kattungen vokser og blir stor. Ungene går kanskje lei av stellet av katten, og foreldrene blir sittende med ansvaret alene! Til slutt kommer kanskje familien til et punkt hvor de kanskje ønsker å gi fra seg katten, for ingen har interesse av den!

Til alle foreldre! Bruk hodene deres før dere gir etter i presset av å skaffe dere en kattunge, og dere skal være voksne nok å vite hva dere går til når dere skaffer dere en kattunge! Selv om mange huskattunger gis bort gratis, er ikke katten et gratis leketøy, men et levende individ som trenger all den kjærlighet, omsorg og stell i 16 - 17 år fremover!

Sommer er som kjent den mest hektiske tiden for Dyrebeskyttelsen og FOD, og de har så sprengt kapasitet på Dyrebeskyttelsen og FOD at de dessverre ikke greier å ta i mot flere katter som trenger et nytt hjem! Som katteeier selv blir jeg provosert når jeg hører andre katteiere beklager seg over at det er så vanskelig å ha katt om sommeren. Hadde sommeren vært et problem hvis vedkommende hadde hatt en hund? Jeg tviler på det! Akkurat det burde vedkommende katteeier tenke på før han/hun gikk til anskaffelse av en katt!

Det finnes faktisk kattekennel som passer katten din når du er på ferie! Da har jeg hørt at mange kommer med denne unnskyldningen: "Ja men det er jo så dyrt å ha katten på kennel!". Nei det er ikke dyrt i det hele tatt! Det er den dummeste unnskyldningen jeg noen gang hører! Da du skaffet deg en kattunge visste du kjempegodt at sommerferien kom, og at du kanskje skulle reise bort på noen uker på sommeren! Hadde vedkommende klaget slik hvis det var snakk om en hund? Nei det tror jeg ikke! Da hadde vedkommende gladelig betalt like mye, om ikke mere for å ha hunden på kennel!

Hvis man man ikke råd til å ha katten på kennel, kan man be en god nabo, familie eller venner se til katten når man er bortreist med å sette frem vann, mat og ta opp fra kattedoen! Som sagt har vi fire katter hjemme hos oss, og vi har aldri noe problem med å finne noen til å se etter kattene når vi skal reise bort! Familie, venner og naboer er kjempesnille, og de stiller opp med å låse seg inn i leiligheten vår, se til kattene våre, kose med dem, ta opp fra kattedoen og følge med om det er nok mat og vann i skålene sine.

Du vet at sommerferien kommer hvert eneste år hvis du har en katt eller en hund i huset! Et av de største økende problemer vi nå har sett gang på gang, sommer etter sommer er når uansvarlige og tankeløse katteiere dumper kattunger og voksne katter ute for å dø! Det er forferdelig og grusomt gjort at jeg finner ikke ord! Eier ikke slike folk samvittighet? Nei det gjør de ikke! Slike folk som får seg til å gjøre noe slikt mot en katt er og blir totalt egoistiske.

Ville slike folk gjort det samme med en hund?  Det tror jeg ikke, selv om det var noe slikt som hendte da en turgåer fant en hund forlatt og bundet fast til et tre, og hunden var tydelig satt ut i skogen for at den skulle dø. Vi som er oppegående katteiere har et ansvar for engasjere oss i kampen for uønskede kattungekull, og for at dumping av katter ikke skal skje! Hver gang jeg leser slike triste overskrifter i avisen om f.eks. at kattungekull blir funnet i grøftekanten blir jeg kjempetrist og lei meg! :(

Denne problematikken kan vi få bukt med, og da er første bud å sterilisere/kastrere katten slik at man ikke får kattunger på den! Det provoserer meg gang på gang når enkelte huskatteiere sier at de ikke har råd eller ikke sterilisere/kastrere katten sin. Slike katteeiere er uansvarlige i mine øyne, og de bidrar ikke til å få bukt med problemet omkring uønskede kattunger!

Om du ikke har råd til å kastrere/sterilisere katten din, finnes det p-piller som du kan gi katten din en gang i uken! Hver enkelt katteier har faktisk plikt og ansvar til å være en ansvarlig katteeier med å få bukt på uønskede kattungekull! Først da kan vi få bukt med problematikken omkring at katter og kattunger blir dumpet ute for å dø!

Før vi fikk Svartfot ringte jeg til dem som hadde ham som kattunge for å forhøre meg om de hadde kattunger igjen. Det hadde de. Jeg fikk flere spørsmål som jeg måtte besvare før hun bestemte seg om Svartfot ble vår eller ikke. De spurte meg om hvor vi bodde, om vi kom til å ha ham ute, om vi kom til å kastrere ham og om vi kom til å id-merke ham. Jeg sa vi bodde fredelig til, og at Svartfot kom til å bli utekatt (noe han aldri likte noe særlig godt). I tillegg svarte vi ja til at vi ville kastrere ham når den tide kom.  Jeg bekreftet også at vi kom til å id-merke Svartfot.

Både kastrering og id-merking av Svartfot var en selvfølge for oss som vordende katteeiere! Da var det greit at vi fikk komme å hente Svartfot! Damen som eide Svartfot som kattunge var tydelig og bestemt på at de som ikke ville kastrere/sterilisere kattungene i kullet til Svartfot ikke fikk en eneste kattunge fra dem! Takk og lov at damen som eide Svartfot var oppegående, og brydde seg om hvordan han kom til å få det!

Som stolt eier av en huspus og 3 abyssinere er jeg med i NRR og en katteklubb! Vi jobber hardt for å få andre huskatteiere til å forstå at de må kastrere/sterilisere og id-merke kattene sine nettopp for å få bukt med uønsket kattungekull, og problematikken at uønskede katter blir dumpet i sommersesongen!

 I artikkelen til adressa.no som jeg har linket til over sier Wensell at det er mange som kontakter Dyrebeskyttelsen før sommeren. De ønsker å kvitte seg med kattene sine, og de sier at de er blitt allergiske mot katter, og det finner Wensell merkelig. Det samme gjør jeg også! Kom ikke å fortelle meg at man plutselig blir allergisk mot en katt man har hatt gjennom hele vinteren! Dette er en dårlig unnskyldning for at Dyrebeskyttelsen tror at det er flere som dumper kattene sine enn hva man er klar over!

 Du må ikke glemme at det var du som nettopp valgte å skaffe deg katt! Katten valgte ikke å komme til deg! Da den kom til deg hadde håpet på at du ville elske den, og den hadde håpet på å få all din kjærlighet og omsorg! Det uskyldige kattehjertet hadde blitt knust om den visste at du en dag ville dumpet den fordi at du ønsket at den skulle dø!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar